Direcció

Presentació

El Col·legi El Casal és un centre docent privat concertat per la Generalitat de Catalunya on s'imparteixen tots els nivells de l'ensenyament obligatori:

  • Parvulari (2n cicle d'educació infantil)
  • Educació primària
  • Educació secundària obligatòria (ESO)
  • El centre és d'una línia, és a dir, té un únic grup d'alumnes per nivell. A més a més comptem amb una Llar d'infants, El Casalet, situada en el centre de Castellar.
La nostra és una escola dinàmica i experimentada, fonamentada des de la seva fundació l'any 1967 en l'atenció personal de tots els alumnes i en la col·laboració amb les famílies en la transmissió de valors.

L'escola és i vol ser ideològicament plural, catalana i laica. Basem el nostre treball diari amb a l'escola en aconseguir la millor formació humana i acadèmica per tal que els nostres alumnes puguin aconseguir una autèntica felicitat.

Instal·lacions

L'escola està situada en un edifici singular i acollidor, inaugurat l'any 1978, situat en plena natura. Disposem de grans aules per a tots els grups, totes elles equipades pissarres digitals i amb connexió wi-fi, distribuïdes de la següent manera:

  • A la planta baixa es troben les aules d'infantil, totes amb accés independent des de l'exterior, amb lavabo integrat. També hi tenim la cuina, el menjador, l'aula de racons, la sala de professors, els despatxos i les tutories.
  • A la primera planta es troben les aules de primària, l'aula de música, la biblioteca, l'aula de plàstica i les aules de desdoblaments per a l'atenció específica.
  • A la segona planta es troben les aules d'ESO, la biblioteca i l'aula taller i laboratori.
L'escola disposa d'un pati amb més de 5.000 m2 per a l'esbarjo de l'alumnat, zona esportiva i un pavelló cobert de 350 m2.

Missió

Ajudar al creixement personal i el desenvolupament integral de tots els i les alumnes sense excepcions guiant-los en l’assoliment de les competències, els valors, les actituds i els coneixements amb què tenir una vida activa, plena, autònoma, responsable i feliç.

Visió

Transformar el model educatiu i les formes d’aprenentatge que ajudi per la seva banda a transformar la societat i aconseguir un món més humà, sostenible, lliure, just i democràtic.

Valors

El Curs 2016-17, tota la comunitat educativa va identificar els següents valors claus que considerem propis: Respecte, Esforç, Generositat, Confiança en els altres i en un mateix (autoestima), Empatia, Alegria i felicitat.

Perfil de sortida

Com ha de ser l'alumnat de El Casal

Respecte, aprenent a conviure i a compartir, i a posar els fonaments de la ciutadania, de la comprensió de l’altre i de la millora de la condició humana. En particular, davant els reptes del nou mil·lenni, volem que aprengui a preservar la vida, el medi ambient, i la seva salut física i mental.

Esforç, en tot allò que fem com a base per aprendre, superar-nos, i arribar a l’excelència.

Generositat, amb tothom i sempre, sense esperar res a canvi, per sentir-nos feliços i contribuir a fer un món més humà.

Autonomia, responsabilitat sobre el propi procés d’aprenentatge i competència per escollir lliurement el propi camí i contribuir al bé comú.

Què ha de saber el nostre alumnat

Parlar, llegir i escriure amb ple domini del català, el castellà i l’anglès, en múltiples formats i contextos, i fomentar el desig d’aprendre de totes les llengües i cultures.

Entendre, predir i explicar els esdeveniments del món i de l’univers amb rigor, precisió i exactitud utilitzant el llenguatge matemàtic.

Assolir el ple domini tecnològic audiovisual i digital per tal de ser competent en la societat del segle XXI.

Què ha de saber amb el que sap

El pensament crític, que sàpiga pensar de manera reflexiva, crítica i creativa per poder analitzar, avaluar i entendre sistemes complexos i aplicar estratègies de manera eficaç per a resoldre problemes de la vida real.

La creativitat, sabent imaginar, inventar, innovar, expressar, percebre, sentir, intuir, generar noves idees i millorar-les per poder enfrontar-se amb èxit als escenaris canviants, incerts i complexos que es trobarà a la vida.

La comunicació, saber-se expressar i comunicar eficientment les idees i pensaments mitjançant els múltiples canals i mitjans al seu abast.

La col·laboració, ser capaç de treballar en grup amb eficàcia i flexibilitat per poder assolir objectius comuns a partir de la contribució i de l’esforç individuals.

El desig d’aprendre i millorar al llarg de la vida.

Història

El Col·legi El Casal va ser fundat l'any 1967 a Castellar del Vallès, per en Gregorio-Pío Sánchez Moreno. El nom de l'escola prové del primer local que va ocupar l'escola, al número 7 del carrer Sala Boadella, cedit generosament per la família Costa, i que era conegut com 'el casal'.

A principis dels anys 70 l'escola amplia les seves instal·lacions del carrer Sala Boadella amb locals als carrers Major i Mestre Ros.

Amb la implantació de la LODE, els tres locals on es desenvolupava l'activitat acadèmica, situats en el centre de la població de Castellar, es van fusionar en un únic edifici de nova construcció, inaugurat l'any 1978. El nou edifici, de planta singular, va ser conegut com el cole de la muntanya, degut a la seva ubicació en mig del bosc, al peu del Puig de la Creu, i on continuem atenent als alumnes actuals del col·legi El Casal.

Fins a la seva jubilació el curs 2001-2002, en Gregorio Sánchez ha estat el director i el impulsor del projecte educatiu de El Casal. L'any 2001 agafa el relleu el seu fill, César Sánchez , l'actual director.

1965-1969

15/9/65

Els orígens del Col·legi El Casal es remunten a l'any 1965, quan els professors José Burgos i els germans Manuel, Francisco i Gregorio Sánchez comencen a impartir classe a 18 alumnes als locals de l'Escola del Patronat de Castellar del Vallès.

1966/67

Nou local. Comencen les classes a l'edifici situat al número 7 del carrer Sala Boadella, propietat d'en Pere Costa, que el cedeix generosament. Es conserva el nom amb el que es coneix la finca i amb el que es coneixerà a partir d'ara aquesta escola: El Casal.

6/5/67

Primera autorització. Apareix publicat al BOE l'ordre amb la que s'autoritza el funcionament oficial del Col·legi El Casal. S'agafa aquesta data com la de la fundació oficial de l'escola.

1967/68

Gregorio Sánchez, el dire. Durant aquest curs, es fa càrrec de la direcció del Col·legi en Gregorio Sánchez, que serà el director de El Casal fins a la seva jubilació l'any 2001. Es constitueix el Grup Assessor de Pares, promotor de l'actual Associació de Mares i Pares d'Alumnes, amb aquells pares que '...volguessin compartir la responsabilitat de l'educació dels seus fills amb l'escola'.

1968/69

Ampliació. S'amplien les instal·lacions del Col·legi amb un altre local situat al carrer Mestre Ros, una antiga fàbrica de pastes.

1969/70

Comença a celebrar-se a l'escola la Festa del Llibre, commemorant la diada de Sant Jordi, amb exposició i venda de llibres i de treballs manuals. Aquesta diada encara es continua celebrant.

1970-1979

1970/71

Comença a editar-se el butlletí informatiu de l'escola, actualment anomenat el Full Obert. El Casal obté una medalla d'or i un trofeu al torneig d'escacs escolar organitzat a Sabadell, i l'alumne Joan Company obté el premi a la imbatibilitat amb 12 partides guanyades de 12. Al llibre '50 anys de futur. Història del Club d'Escacs Castellar' s'hi recull:

'...no seria aquesta la última vegada que el Col·legi El Casal aconseguí èxits en les seves activitats escaquístiques. En aquesta mateixa història ja es ressenyen, en diversos períodes, altres esdeveniments on el Col·legi va aconseguir destacar-se en determinats campionats i torneigs d'escacs (...). No en va Gregorio Sánchez, el seu director, ha estat des de sempre un gran convençut del valor pedagògic dels escacs.'

1971/72

Es constitueix el Club d'alumnes i exalumnes, conegut com el Club, als locals del carrer Sala Boadella i amb diverses activitats (biblioteca, jocs, esports, sortides...) totes les tardes després de les classes i també els caps de setmana.

1973/74

Comencen algunes activitats i sortides que han esdevingut tradicionals a la nostra escola: la rondalla, la sortida a Can Casamada, el Quo Vadis? (gimcana per equips), el viatge de fi de curs i l'acampada o sortida de convivències.

1974/75

Nou local. Comencen les classes del Jardí d'Infants i del Parvulari a l'edifici del carrer Major. S'inicien també les audicions musicals per als alumnes. Participació al 1r Campionat Escolar d'Escacs de Castellar, i celebració del 1r Torneig d'escacs de El Casal. Comença el projecte de la participació de les mares al parvulari. El Col·legi El Casal ha crescut i compta ja amb 433 alumnes matriculats.

5/4/1975

1r Campionat de Cross escolar de Castellar del Vallès, organitzat pel Club 'El Casal', amb la participació de més de 200 escolars de tota la comarca.

11/4/75

Constitució de l'Associació de Pares d'Alumnes del Col·legi El Casal (APA), amb l'aprovació i signatura dels seus estatuts. És el seu primer president en Francesc Sagrera i Rando. El grup assessor cessa en les seves funcions, donant pas a l'APA.

1975/76

Participació dels atletes del Col·legi El Casal entrenats per en Ramon Montllor en el programa Torneo de RTVE, celebrat el 7 de desembre al Pavelló d'Esports de Sabadell, amb els millors clubs de tota Espanya. Comença a plantejar-se la necessitat de la construcció d'un cole nou.

22/2/76

I Cross de Castellar del Vallès organitzat pel Col·legi El Casal i la JAS, amb la participació de molts dels millors atletes estatals, entre ells l'equip femení de la selecció espanyola que es proclamaria campió en el Cross de les Nacions uns mesos més tard. Foren els guanyadors, entre d'altres, en Josep Pro i na Carme Valero en categoria sènior, el júnior José Manuel Abascal (medallista als Jocs Olímpics de Los Ángeles'84), la cadet Montse Pujol i els atletes de 'El Casal' Juanma Sesé (aleví i Xavier Ballester (infantil).

1976/77

Ampliació. S'amplien les instal·lacions del Col·legi amb un altre local situat al carrer Mestre Ros, una antiga fàbrica de pastes.Participació del Col·legi com a entitat congressista en el II Congrés de Cultura Catalana. Inici de les obres del nou edifici.

23/4/78

Inauguració del nou edifici situat al camí de Can Padró, al peu de la muntanya del Puig de la Creu.

1978/79

Joan Pons i Cussó, nou President de l'Associació de Pares d'Alumnes del Col·legi El Casal, substituint en Francesc Sagrera. Comencen les classes de 1r de BUP de la primera promoció d'alumnes que cursaran el Batxillerat a l'escola.

22/1/79

Creació del Club Atlètic El Casal de Castellar del Vallès, impulsat per en Ramon Montllor i Melé, nomenat Secretari Tècnic del Club. El primer president va ser en Francesc Sagrera. La primera activitat del Club fou l'organització del Campionat de Catalunya de Cross Escolar, el 18 de febrer d'aquell mateix any.

1982-1989

1982/83

Francesc Sagrera i Rando torna a ser escollit President de l'Associació de Pares d'Alumnes.

1983/84

Aplicació del nou mètode d'aprenentatge de la lecto-escriptura anomenat La casa de les lletres, ideat per en Gregorio Sánchez, Director de El Casal, amb l'assessorament del Departament de Pedagogia de la UAB i de l'equip de professors del Col·legi. El mètode, propi de l'escola, fou distribuït a tot el país per l'Editorial Vicens Vives. Els resultats continuaven situant els nostres alumnes per sobre del barem (30,3 per 27,51) en comprensió lectora segons una avaluació intel·lectiu-madurativa duta a terme als alumnes de 2n d'EGB el mes de novembre de 1988.

1985/86

Ramon Juliana, nou President de l'Associació de Pares d'Alumnes.

20/1/86

Gregorio Sánchez, Director del Col·legi El Casal, presenta el projecte de recerca educativa La participació activa dels pares en el parvulari en el Institut de Ciències de l'Educació de la Universitat Autònoma de Barcelona.

1986/87

Premi Baldiri Reixach de la Fundació Jaume I als alumnes de 2n de BUP de l'escola pel seu treball Vint-i-set poemes en tres temps de Miquel Martí i Pol. L'alumna Sol Casal obté el Premi Sant Jordi de Literatura de la Generalitat en la modalitat de poesia.

24/4/87

Celebració a l'escola dels Jocs Florals Infantils i Juvenils de Castellar del Vallès presidits pel poeta de Roda de Ter en Miquel Martí i Pol, Premi d'Honor de les Lletres Catalanes 1991.

1987/88

Premi Baldiri Reixach, segon consecutiu, als alumnes de 1r de BUP de l'escola pel seu treball i la seva campanya sobre la Normalització lingüística a la vila de Castellar. L'acte de cloenda oficial de la campanya comptà amb una conferència sobre el tema a càrrec de n'Aina Moll, aleshores Directora General de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya.

1988/89

En Jaume Gual i Bacardit, nou President de l'Associació de Pares. Comencen a desenvolupar-se els tallers amb tota una sèrie d'activitats programades, dins de l'horari escolar, com a complement de la formació dels alumnes. El treball realitzat en un d'aquests tallers, el Taller de ràdio dels alumnes de 2n de BUP, aconseguí un Premi Baldiri Reixach, el tercer consecutiu per l'escola. Un altre dels tallers s'encarregarà a partir d'ara de l'edició del Full Obert, la revista de l'escola, encara avui en dia confeccionada pels alumnes.

1989/90

Premi Baldiri Reixach, el quart consecutiu, als alumnes de 1r de BUP pel seu treball Personatges que han donat nom a carrers i places de Castellar, del qual s'edità també un llibre. Aquest quart premi, com els anteriors, foren dirigits per la professora de l'escola Maria Teresa Esteve i Soley.

1990-1999

1990/91

Josep Grau, nou President de l'Associació de Pares. L'exalumne de l'escola i membre de l'APA, el Dr. Albert Cornet i Calveras aconsegueix la càtedra d'electrònica física a la Universitat de Barcelona.

1991/92

25è Aniversari del Col·legi El Casal. El circuit català de TVE realitza un reportatge a l'escola amb motiu de l'estudi que sobre els nens superdotats està duent a terme l'escola des de fa uns anys.

26/4/92

Gran Diada en commemoració del 25è Aniversari de El Casal. L'escola va transformar-se en un gran pastís amb 25 espelmes gegants que lluïren tota la nit al terrat de l'escola. La Diada començà amb la presentació d'un enorme mural commemoratiu, pintat per artistes castellarencs, segons un dibuix original de l'alumne Laia Rocavert.També hi hagué una representació d'escacs vivents, gimcana i zoo per als més menuts, partits de futbol, concursos culturals i venda de records de la Diada (samarretes, pins i, fins i tot, perfums exclusius elaborats pels alumnes). Després de la gresca tingué lloc un dinar commemoratiu al pati de l'escola, per més de 150 comensals, amb un gran pastís d'aniversari. I, a la tarda, actuacions musicals, un espectacle de dansa i el gran ball de gala.

30/4/92

Com a cloenda dels actes commemoratius del 25è Aniversari i de la III Setmana Cultural, se celebrà una xerrada a l'Auditori Municipal sobre el tema Passat, present i futur de El Casal.

1992/93

Josep Caba i Estop, nou President de l'Associació de Pares. Entra en vigor la LOGSE. Amb la nova aula d'informàtica equipada amb una desena de PC's que substitueixen els vells MSX, s'inicien les classes d'informàtica a l'escola.

1993/94

Els cursos de 3r i 4t de Primària, antiga EGB, són els primers en posar en pràctica la reforma educativa. Els alumnes de 3r de BUP viatgen a Nova York de viatge final de curs.

1994/95

Informatització total de la gestió acadèmica i administrativa de l'escola. Des de la publicació local Forja es resalta la bona tasca feta a l'escola amb la realització del Full Obert, la nostra revista escolar.

1995/96

Activitats esportives extra-escolars: curset de gimnàstica esportiva a càrrec de na Svetlana Baranova, exatleta olímpica i professora de l'escola, i curset d'iniciació al tenis, en col·laboració amb el Club Ferwood i FIT Sport Consulting. L'escola homenatja al seu professor Lluís Morcuende per les seves noces d'argent com a professor de l'escola (1971 - 1996).

23/4/96

Exposició de les experiències amb l'art dels alumnes de l'escola a la Sala d'Exposicions de l'Ateneu de Castellar. L'exposició recull els treballs realitzats pels alumnes a les classes de desenvolupament de la creativitat, amb la professora Gemma Vitolo.

1996/97

Construcció del nou gimnàs de l'escola. En Laureà Puigdomènech i Llandrich és elegit nou President de l'Associació de Pares d'Alumnes. El Col·legi El Casal organitza amb el Club d'Escacs de Castellar el 5è Torneig Internacional Obert d'escacs de Castellar del Vallès, dins dels actes programats amb motiu de la inauguració del nou pavelló poliesportiu de l'escola. El guanyador del torneig va ser en Rashid Ziatdinov, de l'Uzbequistan. Implantació de la nova Secundària Obligatòria (ESO), amb els cursos de 1r i 3r d'ESO. Darrer curs on s'imparteixen classes de 8è d'EGB.

1997/98

Constitució de la Fundació Privada 'El Casal'  de caràcter docent destinada a ampliar i enfortir l'educació de persones en llurs etapes formatives, promoure tasques de recerca i desenvolupament d'innovadors mètodes d'ensenyament, i col·laborar amb institucions docents. El Dr. Albert Cornet i Calveras accepta la Presidència del Patronat de la Fundació. Implantació total de l'etapa d'Educació Secundària Obligatòria, amb els quatre cursos d'ESO en funcionament. Darrera promoció de 3r de BUP de l'escola. Exposició dels treballs dels alumnes de 1r i 2n de primària de l'escola al MACBA (Museu d'Art Contmporani de Barcelona) sobre llur visió i interpretació d'obres d'art modern (Kandinski) que havien pogut contemplar en una visita a aquest museu. Premi atorgat per la Fundació Enciclopèdia Catalana als alumnes i mestres de 1r i 2n d'ESO de l'escola pel projecte educatiu Ara i abans, de l'àrea de desenvolupament de la creativitat, per haver ofert una programació que gaudia d'una metodologia d'ensenyament / aprenentatge innovadora i vàlida per a qualsevol centre educatiu, a més de contribuir al coneixement del propi entorn. Renovació de l'aula d'informàtica. Primer Casal d'estiu organitzat a l'escola entre els mesos de juny i juliol.

1998/99

Instal·lacions esportives. Amb la construcció i arranjament de dues pistes poliesportives exteriors es completen les instal·lacions actuals del centre. L'escola inicia el projecte metodològic propi de Desenvolupament de la Intel·ligència per Ensenyament Metacognitiu (DIEM) en col·laboració amb la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).

1999/2000

Primera pàgina web de l'escola, estàtica i força rudimentària (www.xtec.es/centres/a8015697)

2000-2010

2000/01

Inauguració de les noves instal·lacions de la Llar d'Infants El Casalet del carrer Montcada 14-22, al centre de Castellar, en un edifici de nova construcció. Eulàlia Sagrera i Rius, nova Presidenta de l'AMPA de El Casal. És la primera dona i exalumna que accedeix al càrrec, a més de ser la filla del primer President. Asfaltat dels accessos a l'escola, que canvia la seva adreça: de Camí de Can Padró, s/n, a carrer Forn del Raig, 37. Gravació d'un CD amb cançons de Nadal interpretades pels alumnes i els mestres de l'escola.

2001/02

En César Sanchez Moreno nou Director del Col·legi El Casal, en substitució del que ho havia estat des de la fundació de l'escola l'any 1967, en Gregorio Sánchez, amb motiu de la seva jubilació. En César, que és el fill mitjà d'en Gregorio, va néixer casualment l'any 1967, dos dies després de la primera autorització oficial del Col·legi El Casal.

2002/03

25è aniversari de la inauguració del nou edifici. Cablejat de totes les aules i dotació d'ordinadors a totes les aules, connectats en xarxa i a Internet (De l'aula d'informàtica a la Informàtica a l'aula). Reforma aules d'ESO. Comença el curs de tenis escolar al cicle mitjà de primària.

2003/04

Comença a funcionar la CAD (Comissió d'Atenció a la Diversitat). Nati Aguasca Aynés és elegida Presidenta de l'AMPA de El Casal.

2005/06

Comença a funcionar el portal elcasalweb.com.

Estiu 2006

Renovació de la primera planta de l'escola. Es renoven totes les aules i espais de la primera planta de l'escola: accés i vestíbul, recepció, despatxos, menjador i cuina, i les aules d'infantil. Es digitalitzen les aules d'Infantil amb la instal·lació de PDI (Pissarres Digitals Interactives) i ordinadors per als alumnes a totes les aules.

Curs 2006/07

Som un Bloc. S'inicia Som un Bloc, el Projecte del col·legi El Casal per al desenvolupament infrastructural de la comunitat de Tuba Kolong, a Gàmbia. Amb aquest projecte proposem millorar la qualitat de vida i el desenvolupament autònom de la comunitat de Tuba Kolong, un petit poblat agrícola de Gàmbia, mitjançant la millora de la producció dels seus cultius. Alhora el projecte prtén realitzar una tasca de sensibilització a la comunitat educativa de El Casal i al seu entorn directe, el municipi de Castellar del Vallès, implicant-nos tots en la realització de diferents accions en l'àmbit de la solidaritat i la cooperació.

Estiu 2007

Ampliació del menjador de l'escola amb el tancament del porxo. També s'inicia la primera fase de renovació dels espais exterior i patis. Primer viatge de cooperació a Tuba Kolong i Gàmbia format per professors, alumnes, pares i mares de l'escola.

Estiu 2008

Renovació de la segona planta de l'escola. Es renoven totalment les aules de primària, música, plàstica i la biblioteca. Es digitalitzen les aules del cicle inicial amb la instal·lació de PDI (Pissarres Digitals Interactives) i ordinadors per als alumnes.

2009/10

Mary Rodriguez Morales és elegida nova Presidenta de l'AMPA de El Casal. Es publica la primera pàgina web de l'escola.

2010-2019

Curs 2010-2011

Carles Bandrés és el President de l’AMPA. El Casal participa en un Programa internacional d’intercanvi lingüístic amb la Nordlyckeskolan de Torslanda, Suècia. A més, l’Organisme Autònom de Programes Educatius Europeus (OAPEE) ens aprova la nostra primera Associació bilateral escolar Comenius amb el centre Gimnazjum Publiczne N. 3, de Juszcyna (Polònia) amb l’objectiu de “reforçar la dimensió europea en el camp de l’educació promovent la mobilitat i la cooperació entre ventres educatius europeus”. Es jubilen el Lluís, l’Ana Maria, la Mercè i el Joan, després d’una vida sencera dedicada a la docència en El Casal.

Curs 2011-2012

Comença el Projecte Galauda, en col·laboració amb el Departament d’Educació de la Generalitat i la Conselleria de Educación e Ordenación Universitaria de la Xunta de Galícia, per a potenciar la diversitat lingüística i cultural de l’alumnat de secundària de l’escola. Arriba al centre la Plataforma de gestió escolar Clickedu.

Curs 2012-2013

Eva de las Heras, nova Presidenta de l’AMPA. El Casal signa un acord amb la University of Cambridge per “afavorir l’aprenentatge de la llengua anglesa en el centre i certificar el nivell de l’alumnat amb l’obtenció del First Certificate in English. Associació bilateral Comenius amb el centre Lentiz Onderwijsgroep Floracollege, de Naaldwijk (Països Baixos). Substitució dels llibres de text per material digital propi a tots els nivells del centre.

Curs 2013-2014

Constitució de l’Associació d’Alumnes i Exalumnes del Col·legi El Casal impulsada per l’exalumne Jaume Pujol, que és el primer President, amb l’objectiu “d’ajudar a fer créixer dins de cada persona la consciència de que tots estem en un procés educatiu que mai s’acaba i satisfer la necessitat contínua de relació que va néixer un dia a l’escola”.

Curs 2014-2015

Txell Coll, nova Presidenta de l’AMPA. El Col·legi El Casal és el centre coordinador del Projecte “Tastes of Our Lands”, dins del Programa Europeu Erasmus+, juntament amb l’ITE Paolo Savi de Viterbo (Itàlia), Besirli IMKB Ortaokulu de Trabzon (Turquia) i Floracollege de Naaldwijk (Països Baixos), amb l’objectiu de recolzar l’associació d’intercanvi escolar, el desenvolupament de pràctiques innovadores i l’intercanvi d’experiències europees entre els centres. Ens visiten un grup de professors finesos, encapçalats per la Cap d’educació de la ciutat de Ylöjärvi (Finlàndia), convidats per la Confederació de Centres Autònoms d’Educació de Catalunya, interessats en conèixer el nostre projecte tecnològic. Celebració a l’escola del 1r Dia de la mobilitat sostenible (“Dia sense cotxes”).

Curs 2015-2016

Comença el projecte digital PLEITIC, un model tecnològic innovador propi, basat en la utilització dels dispositius mòbils a l’aula, amb la distribució d’iPads a l’alumnat del centre a partir de de 5è de primària. Incorporació de manera pionera del Projecte de Servei Comunitari a l’ESO de la nostra escola com a espai d’implementació de la competència ciutadana. Comença el Projecte interdisciplinari propi Llámalo X, per al disseny, creació i exposició d’un espectacle que uneix textos literaris, expressió corporal i interpretació musical, així com elements audiovisuals, tot elaborat pels alumnes d’ESO.

Curs 2016-2017

Celebració del Cinquantenari del Col·legi El Casal, amb exposicions, activitats familiars i esportives, i un sopar d’aniversari celebrat a l’escola el dia 6 de maig de 2017.

Curs 2017-2018

Núria Raspall, nova Presidenta de l’AMPA. Organització i celebració del 1r Torneig d’Escacs Escolar Gregorio Sánchez. Organització i celebració de la 1a Cursa “Kilòmetres de Solidaritat” a benefici de l’associació humanitària Save the Children. El Casal participa en el Programa internacional d’intercanvi lingüístic “Catamark Project” el centre Måløhvø Skole, de Ballreup (Dinamarca).

Curs 2018-2019

Conveni de col·laboració entre el Col·legi El Casal i Academia Corporation, la principal institució de gestió educativa dels Estats Units, per a la realització del Programa Dual, que permet l’alumnat participant la obtenció de la doble titulació de batxillerat espanyol i nord-americà. A més, El Casal participa en el Programa internacional d’intercanvi lingüístic “Unity in Diversity”, dins del Programa Europeu Erasmus+, juntament amb els centres Måløhvø Skole de Ballreup (Dinamarca), Ozel Bilim Ortaokulu d’Osmaniye (Turquia) i Gemini College de Ridderkerk (Països Baixos). Jubilació de la Maite i la Paquita, després d’una vida sencera dedicada a la docència en El Casal.

Curs 2019-2020

A finals de 2019, les autoritats xineses van notificar el brot d’un nou coronavirus (SARS-CoV-2) a la ciutat de Wuhan, sorgida a partir d’una zoonosi. El dia 11 de març de 2020, l’OMS va qualificar de pandèmia el brot de SARS-CoV-2 i alertava de la necessitat de prendre mesures dràstiques a totes els països. El dia 13 de març, divendres, l’escola rep l’ordre del Departament de tancar la seva activitat presencial. L’impacte global del COVID-19 en l’àmbit educatiu va ser devastador. L’1 d’abril de 2020, el tancament massiu d’escoles afectava prop de 1.600 milions d’estudiants de 194 països, el 91,3% del total al món. L’escola va estar tancada fins a l’inici del curs 2020-2021.

AMPA

L'Associació de Mares i Pares d'Alumnes (AMPA) del Col·legi El Casal es constitueix l'any 1978, si bé té el seu origen en el Grup Assessor de Pares que des de l'any 1967 reunia al voltant del Director a aquells pares que volguessin compartir la responsabilitat dels seus fills amb l'escola.

Llegir més
Les finalitats de l'AMPA del Col·legi El Casal són, entre d'altres, les de donar suport i assistència en tot allò convenient per a l'educació dels seus fills, cooperar en les activitats educatives del centre, o fer de nexe entre l'escola i el seu entorn social i cultural.

Són socis de l'AMPA totes les mares i tots els pares d'alumnes de l'escola. A la primera reunió del Curs es trien els Delegats de curs, que seran els portaveus de la resta de mares i pares i els interlocutors vàlids entre aquests i el Centre.

Els òrgans de representació i de gestió de l'AMPA són l'Assemblea General, formada per totes les mares i els pares d'alumnes, la Junta Directiva, composada pels delegats i delegades de curs, i la Comissió Permanent, formada pels càrrecs directius triats per l'Assemblea General.

Fundació Privada El Casal

La Fundació Privada El Casal és una entitat privada de caràcter docent sense ànim de lucre, que s’inspira en l’ideari educatiu d’en Gregorio Sánchez Moreno, fundador del Col·legi El Casal.

Llegir més
La Fundació privada, subjecta a la legislació de la Generalitat de Catalunya, està destinada a ampliar i enfortir l’educació de les persones durant llurs etapes formatives, promoure tasques de recerca i desenvolupament d’innovadors mètodes d’ensenyament, i col·laborar amb institucions educatives tant a través de programes d’estudis com d’activitats complementàries a la docència. La Fundació també organitza diverses activitats relacionades amb l’educació, com sortides per donar a conèixer als escolars la llengua i la cultura catalanes, actes de foment d’investigació i de foment de la relació entre pares i fills, conferències, seminaris, cursos, publicacions, beques d’estudi, premis o formació de professorat, i roman sempre atenta a tot allò que tingui a veure amb el món de l’ensenyament.

La Fundació a més és la titular propietària de la Llar d’Infants El Casalet.

El govern, l’administració i la representació de la Fundació correspon, amb totes les facultats, al Patronat, òrgan integrat per persones vinculades al Col·legi El Casal i al món educatiu.

El Casalet

El Casalet és la Llar d’Infants del Col·legi El Casal. Ens trobem al carrer Montcada, al centre de la vila de Castellar, en un edifici de recent construcció (setembre del 2000).

Llegir més
La nostra Llar d’Infants, autoritzada pel Departament d’Ensenyament de la Generalitat, consta de dos nivells del 1r Cicle d’Educació Infantil: la classe dels ossets (alumnes d’un any) i la classe dels pollets (alumnes de dos anys). S’hi desenvolupen activitats encaminades a l’aprenentatge infantil, la creació d’hàbits i el desenvolupament de les facultats personals i intel·lectuals.

Aquestes activitats enllacen amb la programació corresponent al segon cicle de l’Educació Infantil (3-6 anys), que s’imparteix al Col·legi El Casal.
La nostra és una institució creativa i innovadora, en constant adaptació a les exigències d’una societat dinàmica, i preocupada per la millora permanent de la qualitat educativa. Volem ser una escola que aprèn, oberta a totes les iniciatives que ens ajudin a aconseguir la millor formació dels alumnes.

Per aconseguir-ho considerem imprescindible una metodologia fonamentada en l’atenció personal cap els alumnes que tingui sempre en compte les seves característiques individuals, l’estímul dels seus recursos personals i els hàbits de treball (voluntat, responsabilitat, iniciativa, ordre, atenció, esforç, constància, autonomia).

No ens oblidem que com a un centre educatiu hem de ser portadors de valors, i que amb la millora personal de tots els implicats en el procés educatiu aconseguirem una escola millor cada dia. Aquest és el compromís de tot l’equip d’educadors de “El Casalet” cap els nostres alumnes.

Associació d'Alumnes i Exalumnes

L'Associació d'Alumnes i Exalumnes del Col·legi El Casal és una entitat sense ànim de lucre integrada dins l'estructura del Col·legi El Casal, i que col·labora estretament amb la seva fundació.

Llegir més
L'Associació va ser constituida el 16 de juliol de 2013 per Jaume Pujol Angulo, Miquel Romeu Camps, Salva Serra Trujillo i César Sánchez Moreno.

En poden formar part totes aquelles persones que són alumnes o exalumnes del Col·legi El Casal, i també familiars i amics d'aquests.
Com fer-se soci?

Descarrega't el fullet informatiu amb la butlleta d'inscripció. La butlleta la pots enviar o portar en persona a l'escola. Ésser soci és gratuït.